jgj

jgj

onsdag den 27. juli 2016

4000 km. non stop på 60 timer. Paula er landet i Vadehavet



Hollandske forskere hævede øjenbrynene ekstra højt, da en af deres satellitmærkede fugle fra Vadehavet forleden vendte tilbage fra en tur til Arktis. Fuglen har haft fart på, og er fløjet hele distancen uden pause.

Paula er navnet på en af de såkaldte Islandske Ryler, der lige nu ankommer i stort tal til Vadehavet. Således ses rylerne i disse dage også langs kysten på Fanø.

Fuglene har ikke meget med Island at gøre. Faktisk yngler de så langt nord på, som det kan lade sig gøre på jordkloden, bl.a. i det nordligste Grønland og - som Paula - i arktisk Canada.

Satellitsenderen, der vejer to gram, afslørede ikke blot, at Paula har tilbagelagt turen fra Canadas tundra til Vadehavet på 60 timer, men også at hun undlod at mellemlande på Island for at æde og "tanke energi". Man ved fra blodprøver, at en del af fuglene netop går ned på Island, der ligger strategisk placeret på ruten (blodprøverne sladrer om fuglenes madvaner!). Og nok havde man en anelse om, at nogle af fuglene blot fortsætter - uden chance for at kunne lande igen inden det europæiske fastland. Men nu foreligger beviset. Satellittransmissionen afslørede, at Paula end ikke tøvede, selvom hun er fløjet lige hen over Island. I dag står hun i det hollandske Vadehav efter, hvad forskerne mener er et fejlslagent yngleforsøg i Canada. Satellitsenderen fortalte nemlig også, at Paula kun opholdt sig på ynglepladsen i 18 dage, hvilket ikke vil kunne have resulteret i et kuld levedygtige unger.

Altså har den islandske ryle trukket hele turen frem og tilbage uden at få noget ud af det. Næste år, i midten af maj, går det så nordpå igen.

Fuglen med den orangefarvede bug til højre i billedet er en islandsk ryle på Fanøs strand.


Se hele nyheden her på Royal Netherlands Institute for Sea Reseach:

https://www.nioz.nl/news-detail/red-knot-flies-from-canadian-breeding-grounds-to-wadden-sea-in-one-go

Ingen kommentarer:

Send en kommentar