jgj

jgj

mandag den 21. december 2015

Temahæfte om græsning og naturpleje

Fanø Kommune forbereder hen over vinteren et naturplejeprojekt, der kort sagt består i at sætte husdyr på græs. Mange af de kommunal ejede naturarealer vil kunne nyde godt af græssende dyr, da disse holder plantedækket lavt og varieret - til glæde for blomster, insekter og fugle, der kræver rigeligt med sollys og åbent landskab for at trives.



På Grønningen på Fanøs nordspids har græssende dyr holdt strandengen åben og varieret i århundreder. Det gør Grønningen til en af de botanisk set mest velbevarede enge i Vadehavet.
Kommunen har fået tilsagn om økonomiske tilskud til hegningen af flere af arealerne, og nu venter myndighedernes behandling af selve ansøgningen til græsningen. Det er ikke altid enkelt at igangsætte naturprojekter, der også indbefatter landbrug, EU-tilskud og en længere række af juridiske og tekniske deltaljer. Fanø Kommune har i samarbejde med lokale dyreholdere og med konsulentbistand igangsat projektet, der skal ses som et bidrag til Nationalpark Vadehavets målsætninger om en rigere natur i regionen. Og det tjener til, at kommunen lever op til sine EU-forpligtelser om de mest beskyttelseskrævende naturarealer, de såkaldte Natura 2000-områder.¨

Græsningsprojektet kan ikke blot sikre naturværdier på Fanø, men også bidrage til større oplevelsesmuligheder for fastboende og turister og udgøre et eksempel på, hvordan landbrug og lokale erhverv kombineres med naturindsatsen.

Nationalparken har netop udgivet et temahæfte om græsning i Vadehavet. Her i kan man læse mere om, hvorfor græsning betragtes som værende af essentiel betydning for biodiversiteten. Hæftet fortæller også om konkrete projekter fra Vadehavsområdet.

Læs den elektroniske udgave af temanummeret her:

http://issuu.com/nationalpark_vadehavet/docs/2015_temah__fte_-_gr__sning_low_res/1

Ingen kommentarer:

Send en kommentar